beats by dre cheap

MIMBERA - RAMAZAN I SADAKA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ 
وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ 
وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
 صدق الله العظيم
U ime Allaha, svjetova Gospodara!
Hvala pripada Allahu dž.š., Svemilostivom, koji bezuslovno daje i bezgranično prašta. Salavat i selam neka su na Njegovog poslanika i odabranika Muhammeda, s.a.v.s., koji je uvrede praštao i od sebe nesebično davao.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 05. ramazan 1440. ili 10. maj 2019. godine. Ovo je 35. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Početak ramazana', a današnja je ,Ramazan i sadaka.'
Cijenjeni džemaate!
 Uzvišeni Allah s.v.t.a., kaže: ,,One koji imetke svoje troše na Allahovom putu liče na onoga ko posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah će onome kome hoće dati i više. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.“ (El-Bekare, 261)
Ramazan je Božiji dar i šansa pružena svakome jednom u godini, da se u 30 dana takmiči i osvaja najvrednije poene. Takmičeći se u ramazanu rješavamo pitanja iz više oblasti, uspješno rješenje vodi nas glavnoj nagradi na kraju ramazana.
Šta moramo činiti?
Dijelimo svoju hranu sa drugima, sa porodicom, prijateljima i komšijama postačima, pravimo iftare i pridobimo nagradu njihovog posta. Puno udjeljujmo sadaku jer je sadaka u ramazanu najbolja sadaka. Čuvajmo se besposlica i praznih priča u ramazanu. Znajmo da nećemo pomjeriti svoja stopala na Sudnjem danu dok ne odgovorimo na određena pitanja, između ostalog i na pitanje kako smo vrijeme trošili na dunjaluku.
Nipošto ne propuštajmo teravih namaz i klanjajmo do kraja sa imamom, to je uslov da nam se upiše ibadet cijele noći. Iskoristimo ramazansko vrijeme u dobrim djelima, a posebno u učenju i slušanju Kur'ana, jer se u hadisu navodi da će se Kur'an i post zauzimati za svoje sahibe, za one koji su učili Kur'an i postili, pa će se njihovo zauzimanje i primiti. Ne zaboravimo posebnu nagradu, za svaki harf po jedno dobro djelo!
Primjer, sure El-Fatihe, najveličanstvenije sure u Kur'anu, koju proučimo za pola minute ili u 1 minuti, a, ako Bog da, kod Allaha imamo oko 1.500 dobrih djela, jer sura El-Fatiha ima oko 150 harfova.
Čuvajmo svoj jezik od laži, proklinjanja, ogovaranja i trača, jer sve to umanjuje nagradu posta. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ,,Ko se ne okani lažnog govora, rada po njemu i nepromišljenih postupaka, pa (neka zna da) Allah nema potrebu za njegovim ostavljanjem hrane i pića!'' (Buharija, Ebu Davud)
Sadaka ga učinila bogatašem
Pričajući svoj san, jedan je učenjak, između ostalog, kazao: ,,Sanjao sam skupinu muslimana koji su umrli i svi su bili sretni i zadovoljni osim jednog starca među njima, koji je išao za ostalima i bio tužan i zabrinut. U snu sam ga upitao za razlog njegove tuge, a on mi je odgovorio: ,Ovi se raduju jer članovi njihovih porodica, koji su još uvijek na dunjaluku, udjeljuju sadaku za njih i čine druga dobra djela, a za mene to niko ne čini.’ Upitao sam ga: ,Zar ti nemaš nikoga od potomaka na dunjaluku da udjeljuje sadaku umjesto tebe?’ Odgovorio je: ,Imam sina koji radi na jednoj rijeci kao bjelilac platna.’ Kad sam se probudio otišao sam na rijeku da se uvjerim je li moj san bio istinit. I zbilja, pored rijeke sam ugledao mladića koji je bijelio platno, neprestano ponavljajući jednu riječ: ,Tjeskoba, tijeskoba!’ Upitao sam ga: ,Mladiću, šta ti znače te riječi?’ Odgovorio je: ,To znači da je moja zarada i zarada moje porodice slaba i neznatna.’ Onda sam mu rekao: ,A zašto ne bi udijelio sadaku za svoga umrlog oca?’ Odgovorio je: ,Ja ne posjedujem ništa od imetka.’ Ipak sam pokušao da ga podstaknem na sadaku, pa sam mu rekao: ,Udijeli kao sadaku bilo šta, nešto neznatno.’ Tada se mladić naljutio i onda je rukom tri puta zahvatio vode iz rijeke i izbacio je na obalu, rekavši: ,Eto, to je moja sadaka za moga oca, ja nemam ništa drugo.’ Drugu noć sam ponovo sanjao onog starca, ali je sada bio sretan i veseo. Upitao sam ga: ,Kakvo je sada tvoje stanje?’ Odgovorio je: ,Ono malo vode što je moj sin izbacio na obalu kao sadaku za mene, mnogo mi je koristilo i ta sadaka je odagnala moju tugu i brigu. Nadam se da će mu Allah dati berićet u njegovom imetku i da će ga imati u izobilju.’ Začudio sam se njegovom odgovoru, pa sam rekao: ,Ta tri pregršta vode ne znače ništa, nemaju nikakvu vrijednost, jer tvoj sin tom vodom nije napojio žednog, pa da tebi stignu sevabi od toga.’ Starac je tada rekao: ,Kada je on izbacio tri pregršta vode na obalu, u tom trenutku je na obali bila jedna riba koja je davala posljednje znake života, pa kada je on prosuo vodu po njoj, ona je oživjela i uspjela se vratiti u rijeku. Allah, dž.š., me je, zbog tog dobrog djela moga sina za mene, obilato nagradio i ja molim Allaha da mog sina opskrbi dobrom na dunjaluku i na Ahiretu.’ Nekoliko mjeseci nakon toga, saznao sam da je sin starca iz moga sna postao izuzetno bogat čovjek.''
Nafaka je određena
Hasan el-Basri, r.a., kaže: „Pročitao sam u Kur'anu na devedeset mjesta da je Allah odredio nafaku i garantovao je svojim stvorenjima, a samo na jednom mjestu sam pročitao – Šejtan vas plaši neimaštinjom“.
Sinov prsten
Omer ibn Abdul-Aziz, r.a., je jednom obaviješten da je jedan od njegovih sinova kupio prsten i ukrasio ga dragim kamenom koji je koštao hiljadu srebrenih dirhema. Napisao mu je i poslao pismo u kojem mu je rekao: ,,Obaviješten sam da si kupio dragi kamen za svoj prsten u vrijednosti od hiljadu srebrenih dirhema. Nego ti to odmah prodaj, i tim novcem nahrani hiljadu gladnih i siromašnih. Zatim kupi sebi željezni prsten i na njemu ureži: ‚Smilovao se Allah onome koji zna koliko uistinu vrijedim!‘''
Zekat u nas
U čovjekovom imetku postoji dio koji pripada sirotinji. I imetak i čovjek su Allahovi. Uzvišeni Allah pojedinim robovima dao je da imaju viška, dok je drugima dao da oskudijevaju. U oba slučaja objasnio im je kako treba da se vladaju. Zekat i dijeljenje su obaveza koju je dao onima koji imaju viška.
Zekat je najmanja mjera koju moraju podijeliti oni koji imaju viška i zbog toga je dijeljenje farz. Osim što čovjek mora dati zekat onima kojima je potrebno da se da, on treba stalno da pomaže i čini razna dobročinstva. To se zove infak, odnosno, dijeljenje. Polje infaka je šire od zekata i u njega se ubraja sve što dajemo porodici, rodbini, dinskoj braći, okolini i cjelokupnoj društvenoj zajednici. Infak je dio ahlaka vjernika. Njegova najmanja mjera je zekat.
Koristi davanja zekata
Zekatom i sadakom brišu se loša djela: ,,Sadaka gasi loše djelo kao što voda gasi vatru.“ (Buharija, Muslim)
Zekat se izdvaja
Zekat se daje na mnoge stvari. Što se tiče zlata izdvaja se zekat od 2,5% ukoliko ga bude više od 85 gr, u protivnom se ne izdvaja zekat. Na srebro se izdvaja zekat od 2,5% ukoliko ga bude više od 595 gr, u protivnom se ne izdvaja zekat. Za zlato i srebro se uvjetuje da spomenuta količina prekogodini. Ako ta količina ne bude stalna tokom godine, tj. bude manja ispod spomenute količine, tada se na zlato i srebro ne izdvaja zekat.
A što se tiče trgovačke robe, u to ulazi sve što je pripremljeno i određeno za trgovinu: stanovi, automobili, roba u trgovini i sl. Obaveza je na svu tu robu, nakon što se izvrši godišnji popis, trenutno stanje sve robe, izdvojiti 2,5%, svejedno da li tadašnja cijena robe bila veća ili manja od one po kojoj je robu nabavljena.
Dova
Molim Allaha, s.v.t.a., da budemo od onih koji dajemo sadaku i zekat, koji izvršavamo svoje obaveze, koji se natječemo u dobru i pripremamo se za Dan polaganja računa, kada će se gledati samo dobra djela! Amin!
Molim Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić

RODNA GRUDA
http://vrazici.blogger.ba
10/05/2019 11:14