beats by dre cheap

RAZ)(GOVOR

 Nijaz SALKIĆ

Govor, razgovor, pogovor, dogovor, odgovor, nagovor, zagovor, pregovor, izgovor, ugovor…. Svim riječima je zajednička riječ- g o v o r. Govor je operacija koju izvede savršeno stvorenje i stroj kojeg je Bog Uzvišeni čovjekom nazvao. U cijeloj vasioni jedino čovjek može po svojoj volji misliti i govoriti.  

Ako je govor dar i bogastvo čovjekovo, a posigurno jeste, onda treba pametno govoriti. Mudro je prije svakog govora razmišljati pa onda govoriti. Govor sa nekim se zove razgovor a on je sastavljen iz dvije riječi razmišljati i govoriti.

U lijepom i riječima bogatom bosanskom jeziku za razgovor ima još jedna riječ a to je besjeda. To je bezbeli riječ koja je primjerena ahbabima, jaranima i akranima. Besjeda pristaje jaranskom i ahbabskom sijelu, druženju i pomaganju a koristi se kad se sjedi, muhabeti, divani i biranim riječima daje prijateljska riječ utjehe.

Zbilja nam je svima potrebna lijepa riječ da se kao mehlem i flaster stavlja i lijepi na duševne rane kojima smo svakodnevno izloženi. Razgovor, dogovor i muhabet je danas prijeka potreba svakom insanu bio on bogat ili siromah, jak ili slab, a dahabetile je biriladž hastama i usamljenicima.

Upamet!

RODNA GRUDA
http://vrazici.blogger.ba
07/06/2011 21:52