NIKADA NE ZABORAVI HOLOKAUST I GENOCID U BOSNI I SREBRENICI

RODNA GRUDA

Najljepši je na svijetu svoj rodni kraj

24.05.2019.

MIMBERA - OPSKRBA NAFAKA

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ

 صدق الله العظيم

U ime Allaha, svjetova Gospodara!

Hvala pripada Allahu dž.š., Svemilostivom, koji bezuslovno daje i bezgranično prašta. Salavat i selam na Njegovog poslanika i odabranika Muhammeda, s.a.v.s., koji je uvrede praštao i od sebe nesebično davao.

A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 19. ramazan 1440. ili 24. maj 2019. godine. Ovo je 37. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Polovina ramazana', a današnja je ,Opskrba nafaka.'

Cijenjeni džemaate!

Danas je četvrta od pet džuma namaza u ramazanu, u petak je zadnja ramazanska džuma i Noć Kadra.

Allahovo lijepo ime Er-Rezzak – Onaj Koji obilnu opskrbu daje, spomenuto je u Kur'anu samo jedanput: ,,Opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!” (Ez-Zarijat, 58.)  Složenica: Hajrur-Razikin – Najbolji Opskrbitelj, spomenuta na pet mjesta u Kur'anu, a riječ rizk – opskrba, spomenuta je na više od sto mjesta u Kur'anu.

Tajni ključ od banke opskrbe je bogobojaznost (takvaluk). Uzvišeni Allah, kaže u Kur'anu: ,,A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (Et-Talak, 2.-3.) Bogobojaznost je ključ sreće, pa i one iznenadne, i što je čovjek bogobojazniji dolazi mu čišća i bolja opskrba odakle se i ne nada, a rečeno je da je najslađa iznenadna halal opskrba.

Što se tiče dileme: ,,Mi često vidimo takve prizore gdje je upravo bogobojaznima uskraćena nafaka, a onima koji nisu bogobojazni, njima nije uskraćena, imaju je u obilju, kako to objasniti?”, Poznati mufessir kaže: ,,Ajet zahtijeva da bogobojazan čovjek bude opskrbljen odakle se i ne nada, ali to nije dokaz da oni koji nisu bogobojazni neće biti opskrbljeni, jer sva stvorenja imaju svoju nafaku, kao što dolazi u ajetu: ,,Na Zemlji nema nijednog živog bića, a da ga Allah ne hrani.” (Hud, 6.), tako da i ono što čovjek uzme od harama ulazi u značenje rizka i opskrbe, jer nevjernici nekada budu opskrbljeni lijepom opskrbom i preko haram uzroka, a nekada ne budu opskrbljeni osim uz veliki napor. A bogobojazne Allah opskrbi odakle se i ne nadaju i njihova opskrba nije stečena preko haram uzroka i nije uprljana haramom. Bogobojaznom nije uskraćeno ono što mu je potrebno od nafake, već on nekada bude sačuvan od dunjalučkih otpadaka iz milosti i dobročinstva prema njemu.”

Zato, dijelimo da bi nama bilo udijeljeno od Najbogatijeg. Poklanjajmo, da bi nama poklon poslao Najimućniji. Rečeno je: Čovjek će biti najtužniji na Sudnjem danu onda kada shvati da neće moći dati niti pokloniti ni jedan sevab svojoj majci ni svome babi i pored neizmjerne ljubavi koju osjeća prema njima. Dok će u isto vrijeme biti primoran dati svoje sevabe i dobra djela onome koga je mrzio, zbog toga što ga je ogovarao i zulum mu na dunjaluku činio. Zato se Sudnji dan, između ostaloga, naziva i ”Jevmut-tegabun” – ”Dan samoobmane”. Stoga, razmislimo dobro o najvećem stradalništvu na Sudnjem danu i ne dozvolimo da se naši ibadeti i dobra djela nađu na tasovima dobrih djela drugih ljudi.Allahu dragi, sačuvaj naše jezike od ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, potvore, vrijeđanja drugih ljudi i laži, i upiši nas među čestite Tvoje robove i učini da knjiga naših djela bude u Illijjunu, a to je Knjiga nad kojom bdiju Allahu bliski. Amin!

Čuvajmo naše ibadete da da u njih ne padne trun nečistoće. U mjesecu ramazanu Allah, dž.š., je propisao post koji možemo podijeliti na tri kategorije: post mase kojim se postači, sustežu od jela, pića i tjelesnih uživanja, post odabranih, koji pored navedenog, od grijeha čuvaju svoj sluh, svoj vid, svoj jezik i sve ostale organe i osjetila i post posebno odabranih, koji pored navedenog, poste svojim srcem i mislima i koji se potpuno posvećuju ibadetu Uzvišenom Allahu.

Jedan od ključeva nafake je i udjeljivanje sadake. Kad god iz imetka izdvojimo na ime sadake, imetak se poveća. Dža'fer ibn Muhamed je govorio: ,,Ja nekada ostanem bez imetka, pa onda sklopim trgovinu sa Allahom tako što podijelim sadaku te brzo zaradim i ostvarim dobit.” Nije poenta u obilnoj nafaki, već u bereketu. Grijesi predstavljaju široka vrata umanjivanja nafake ili nestanka bereketa. Sevban, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ,,Zaista se čovjeku uskraćuje opskrba zbog grijeha koji je počinio.” Ne plašimo se za nafaku, budimo zadovoljni sa nafakom koju daje Er-Rezzak. Ko je zadovoljan sa propisanom nafakom on je najbogatiji čovjek.

U završnici ramazana suočićemo se s umorom, bezvoljnosti, pospanosti, izdržimo, još malo pa se onda radujmo pobjedi. Izborimo se protiv svojih slabosti i prohtjeva, recimo ne prekomjernom spavanju, prekomjernom gledanju televizije, gubljenju vremena gledajući ko nam je pisao i kome su drage naše slike, tekstovi i rečenice na društvenim mrežama, ne kvarimo svoja dobra djela ogovaranjem, riječima,,,čula kazala'', okanimo se ružnog govora.

Zamislimo sebe u svom džennetu, dovimo Svevišnjem da nam pripremi najviše džennetske stepene, molimo zaštitu od vatre džehennemske.

U predaji stoji: ,,Koji god vjernik sedam puta na dan zatraži utočište kod Allaha od džehennemske vatre, džehennem rekne: ,,Gospodaru, Tvoj rob Te moli da ga spasiš od mene, pa ga spasi!” Koji god vjernik sedam puta na dan moli Allaha za džennet, džennet rekne: ,,Gospodaru, Tvoj rob Te moli da ga nagradiš džennetom, pa ga uvedi u džennet!”(Tirmizi od Enesa r.a)

Povećajmo učenje zikra, od svih djela najviše ističe redovan svakodnevni zikr, sjećanje i spominjanje Allaha, dž.š., u svakoj prilici i na svakom mjestu, planirajmo vrijeme, mjesto i način svoga zikra, počevši od najjednostavnijih riječi, preko dova, pa do učenja Kur’ana Časnoga koji je najbolji zikr. Naravno, najbolji zikr je onaj u samoći, kako bismo očistili i uzdigli svoju dušu i srce.

Sadaka se ubraja u velika i Allahu draga djela, njena vrijednost je posebna u Ramazanu a najvrijednija je u noći Lejletu-l-kadra, isto kao što je vrijedan obavljeni namaz. Ako onaj ko obavi namaz u noći Lejletu-l-kadra ima nagradu kao da je klanjao hiljadu mjeseci (30 hiljada namaza), onda onaj ko u noći Kadra udijeli kao sadaku jedan evro samo, biće mu upisano kod Allaha kao da je hiljadu mjeseci dijelio svaki dan po evro. Eto, već sutra, započnimo traganje za Noći Kadra u preostalim neparnim noćima ramazana. Udijelimo sadaku koja će dostići vrijednost sadake u noći Lejletu-l-kadra.

 Uzvišeni i Moćni Allah je odredio meleke koji putuju tražeći skupove u kojima se Allah spominje. Kada nađu takav skup, pridruže se okupljenim i prekriju ih krilima sve do najbližeg neba. Nakon što se okupljeni raziđu, meleki se uzdignu na nebo i Uzvišeni Allah ih zapita - a On najbolje zna:

-Odakle dolazite?

-Dolazimo između Tvojih robova sa Zemlje, koji  Tebe slave, veličaju i uznose, hvale Te i mole.

- Zašto Me mole?

- Mole Te za Džennet...

- A jesu li vidjeli Moj Džennet?

- Nisu, Gospodaru naš.

- A šta bi tek da su ga vidjeli?

- ...I traže Tvoju zaštitu.

- Od čega traže Moju zaštitu?

- Od Tvoje vatre, Gospodaru.

- A jesu li vidjeli Moju vatru?

- Nisu, Gospodaru naš.

- A šta bi tek da su je vidjeli?

- ...I mole te za oprost.

- Ja sam im već oprostio, dao im ono za što su Me molili i zaštitio ih od onoga od čega su tražili Moju zaštitu.

- Gospodaru, - rekoše meleki - među njima je jedan grešnik, naišao je i sjeo uz njih?

- I njemu sam oprostio, oni su skup na kojem nijedan učesnik neće biti nesretan.

dakom nekoga sačuvao.

Dova

Milostivi Allahu opskrbi nas istinskom spoznajom, istinskim imanom i jekinom. Molimo Te da nas opskrbiš halalom zbog kojeg nas nećeš kazniti, opskrbi nas zadovoljstvom sa onim što nam je propisano i dato. Molimo Te da nas opskrbiš dobrom većim nego što tražimo u dovama, i otkloni od nas svako zlo koje se tiče našeg našeg dunjaluka i našeg Ahireta. Amin!

Molimo Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم 

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić

17.05.2019.

MIMBERA - POLOVINA RAMAZANA

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

قُلْ لِعِبَادِيَ الَّذِينَ آمَنُوا يُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلَانِيَةً مِنْ قَبْلِ أَنْ يَأْتِيَ يَوْمٌ لَا بَيْعٌ فِيهِ وَلَا خِلَالٌ 

 صدق الله العظيم

U ime Allaha, svjetova Gospodara!

Hvala pripada Allahu dž.š., Svemilostivom, koji bezuslovno daje i bezgranično prašta. Salavat i selam na Njegovog poslanika i odabranika Muhammeda, s.a.v.s., koji je uvrede praštao i od sebe nesebično davao.

A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 12. ramazan 1440. ili 17. maj 2019. godine. Ovo je 36. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ramazan i sadaka', a današnja je ,Polovina ramazana.'

Cijenjeni džemaate!

 Uzvišeni Allah s.v.t.a., kaže: ,,Reci vjernicima, robovima Mojim, da namaz obavljaju i da udjeljuju i tajno i javno dio onoga što im Mi darujemo, prije nego što nastupi Dan u kome neće biti ni trgovanja ni prijateljstva."  (Ibrahim, 31)

Ramazan je Božiji dar i šansa pružena prilika svakome da jednom u godini iskoristi mjesec dana u takmičenju za džennetsku nagradu.

Danas je treća od pet džuma namaza u ramazanu i jedna je od najvažnijih u ovom mjesecu. Bezbeli to je zato što se sa današnjom džumom približavamo drugoj polovini ramazana. Zato što je u utorak dan Bedra, velike pobjede vjernika nad svojim nefsom i sjećanje na pobjedu svjetla nad mrakom. Zato što se narednih dana sve ono lijepo i duhovno polahko privodi kraju. Zato što se u subotu 25. maja ulazi u Itikaf i u zadnju trećinu ramazana, u kome Uzvišeni oslobađa od vatre. I zato što se vrhunac ramazana približava u Noći Kadra u petak 31. maja, noć  koja je bolja od 1000 mjeseci.

Draga moja braćo i poštovane sestre! U ovih 12 dana vidjeli smo da je Ramazan sehara skrivenih tajni i duhovnog bogatstva. Kome se u ramazanu ne smekša i ne otvori srce, s tim insanom nešto nije u redu. Mekšanje srca se treba desiti kod iskrenih vjernika koji poste, u svom domu ibadete a na mukabelama i teravijama kale i čeliče tijelo i dušu.

Još malo pa ćemo potrošiti drugu trećinu ramazanu i zakoračiti u treću trećinu, kako kaže hazreti šejh Selim Sami, u kojoj je sâmi selamet, spas. Nakon što izdržasmo i prođosmo prvu fazu navikavanja u drugoj s veseljem ibadete činimo, sada se dodatno presabjeremo, pa povećavamo svoje ibadete, te ramazanu otvaramo širom vrata svojih kuća.

U džematu se osjeća želja i takmičenje ko će iskoristiti preostale noći za poziv postača na iftare, ko će pozvati više postača u svoje stanove. Nije šala, u stanu ili u kući će se džematile bar akšam namaz klanjati i Kur'anom osvijetliti i pročistiti mjesto našeg bivanja. Tek sada u ovim danima zaokupe nas mubarek riječi hazreti Pejgambera, alejhisselam: ,Ko spremi iftar postaču, imat će nagradu poput tog postača, s tim da se postačeva nagrada ništa neće okrnjiti.'

Allah Svojim robovima u početnom ajetu današnje hutbe naređuje da Mu pokorni budemo, da Njegovim stvorenjima dobročinstvo činimo, da istinu pomažemo, da namaz klanjamo, te da od onoga što nam je Allah dao udjeljujemo, dajući zekat, potpomažući bližnje, a da ostalima dobročinstvo činimo.

Iftar je najbolja prilika za dovu, zato iščekujući iftar u dovama pomislimo na svoju porodicu i djecu svoju i zamolimo Gospodara da ih pravim putem okrene. Ničije dijete nije savršeno, niti iko od nas može kazati da mu Allahova pomoć nije potrebna. Učeći mukabelu naći ćemo kazivanja o velikim ljudima i Poslanicima koji su zahvaljivali Bogu na daru i plačući molili Boga Uzvišenoga da spasi i selametom prati njihovu djecu.

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاءِ 

 ,,Hvala Allahu, Koji mi je u starosti podario Ismaila i Ishaka."

 وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَنْ نَعْبُدَ الْأَصْنَامَ

,,Sačuvaj i mene i sinove moje od toga da se klanjamo kumirima."

Nemojmo u dovi ni sebe zaboraviti, kao ni svoje roditelje i sve vjernike, mu'mine,  baš kao što je dovio dobri Allahov rob Ibrahim:

  رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ  

,,Gospodaru moj, daj da ja obavljam namaz" učini me da redovno klanjam namaz

 وَمِنْ ذُرِّيَّتِي 

,,I potomci moji", učini da i oni poslije mene namaz klanjaju.

  رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

,,Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju"

 رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ

,,Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim."

وَلِلْمُؤْمِنِينَ

,,I svim vjernicima"

يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ  

,,Na dan kada se bude polagao račun''

Gospodar s.v.t.a., kaže:

 وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

 A kada te robovi Moji za mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se dovi onoga koji dovu uči. Zato neka se oni Meni odazovu na Moj poziv i neka se u Mene pouzdaju, da bi bili na pravom putu (2:186).

Poštovani džemaate, čuditi se je svakom muslimanu i muslimanki koji su bezbrižni u ovim danima i noćima. Šta kazati za one koji presjediše i ovaj ramazan pred televizorima, na sijelima u besposlici a nije ih bilo nigdje ovog ramazana, ni na  sehuru, niti na iftaru, najmanje na  mukabeli a nikako na teraviji. Kaže Uzvišeni Allah:

أَوَلَمْ يَرَوْا إِلَىٰ مَا خَلَقَ اللَّهُ مِنْ شَيْءٍ يَتَفَيَّأُ ظِلَالُهُ عَنِ الْيَمِينِ وَالشَّمَائِلِ سُجَّدًا لِلَّهِ وَهُمْ دَاخِرُونَ

,,Zar oni ne vide da sve ono što jeAllah stvorio sad desno, sad lijevo, pruža sjene svoje Allahu poslušno ( čineći sedždu ) i da je i ono pokorno." ,,Allahu sedždu čini sve živo na nebesima i na Zemlji, u prvom redu meleki, a i oni se ne ohole", ,,boje se Gospodara svoga, Koji je iznad njih, i čine ono što im se naredi." /50/ 

Molimo Allaha da nas očisti grijeha do kraja ramazana. Pomozimo siromahe, nahranimo postače, unaprijedimo imetak sadekatu-l-fitrom, očistimo imetke zekatom, sjetimo se islamske zajednice i džamije u Ljubljani. Učimo, slušajmo i podučavajmo Kur'an, natječimo se u činjenju dobrih djela, tragajmo u posljednjoj trećini ramazana za Noću Kadra.

Dova

Molim Allaha, s.v.t.a., da budemo od onih koji dajemo sadaku i zekat, koji izvršavamo svoje obaveze, koji se natječemo u dobru i pripremamo se za Dan polaganja računa, kada će se gledati samo dobra djela! Amin!

Molim Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم 

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari. 

Nijaz Salkić


10.05.2019.

MIMBERA - RAMAZAN I SADAKA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ 
وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ 
وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
 صدق الله العظيم
U ime Allaha, svjetova Gospodara!
Hvala pripada Allahu dž.š., Svemilostivom, koji bezuslovno daje i bezgranično prašta. Salavat i selam neka su na Njegovog poslanika i odabranika Muhammeda, s.a.v.s., koji je uvrede praštao i od sebe nesebično davao.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 05. ramazan 1440. ili 10. maj 2019. godine. Ovo je 35. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Početak ramazana', a današnja je ,Ramazan i sadaka.'
Cijenjeni džemaate!
 Uzvišeni Allah s.v.t.a., kaže: ,,One koji imetke svoje troše na Allahovom putu liče na onoga ko posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. A Allah će onome kome hoće dati i više. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.“ (El-Bekare, 261)
Ramazan je Božiji dar i šansa pružena svakome jednom u godini, da se u 30 dana takmiči i osvaja najvrednije poene. Takmičeći se u ramazanu rješavamo pitanja iz više oblasti, uspješno rješenje vodi nas glavnoj nagradi na kraju ramazana.
Šta moramo činiti?
Dijelimo svoju hranu sa drugima, sa porodicom, prijateljima i komšijama postačima, pravimo iftare i pridobimo nagradu njihovog posta. Puno udjeljujmo sadaku jer je sadaka u ramazanu najbolja sadaka. Čuvajmo se besposlica i praznih priča u ramazanu. Znajmo da nećemo pomjeriti svoja stopala na Sudnjem danu dok ne odgovorimo na određena pitanja, između ostalog i na pitanje kako smo vrijeme trošili na dunjaluku.
Nipošto ne propuštajmo teravih namaz i klanjajmo do kraja sa imamom, to je uslov da nam se upiše ibadet cijele noći. Iskoristimo ramazansko vrijeme u dobrim djelima, a posebno u učenju i slušanju Kur'ana, jer se u hadisu navodi da će se Kur'an i post zauzimati za svoje sahibe, za one koji su učili Kur'an i postili, pa će se njihovo zauzimanje i primiti. Ne zaboravimo posebnu nagradu, za svaki harf po jedno dobro djelo!
Primjer, sure El-Fatihe, najveličanstvenije sure u Kur'anu, koju proučimo za pola minute ili u 1 minuti, a, ako Bog da, kod Allaha imamo oko 1.500 dobrih djela, jer sura El-Fatiha ima oko 150 harfova.
Čuvajmo svoj jezik od laži, proklinjanja, ogovaranja i trača, jer sve to umanjuje nagradu posta. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ,,Ko se ne okani lažnog govora, rada po njemu i nepromišljenih postupaka, pa (neka zna da) Allah nema potrebu za njegovim ostavljanjem hrane i pića!'' (Buharija, Ebu Davud)
Sadaka ga učinila bogatašem
Pričajući svoj san, jedan je učenjak, između ostalog, kazao: ,,Sanjao sam skupinu muslimana koji su umrli i svi su bili sretni i zadovoljni osim jednog starca među njima, koji je išao za ostalima i bio tužan i zabrinut. U snu sam ga upitao za razlog njegove tuge, a on mi je odgovorio: ,Ovi se raduju jer članovi njihovih porodica, koji su još uvijek na dunjaluku, udjeljuju sadaku za njih i čine druga dobra djela, a za mene to niko ne čini.’ Upitao sam ga: ,Zar ti nemaš nikoga od potomaka na dunjaluku da udjeljuje sadaku umjesto tebe?’ Odgovorio je: ,Imam sina koji radi na jednoj rijeci kao bjelilac platna.’ Kad sam se probudio otišao sam na rijeku da se uvjerim je li moj san bio istinit. I zbilja, pored rijeke sam ugledao mladića koji je bijelio platno, neprestano ponavljajući jednu riječ: ,Tjeskoba, tijeskoba!’ Upitao sam ga: ,Mladiću, šta ti znače te riječi?’ Odgovorio je: ,To znači da je moja zarada i zarada moje porodice slaba i neznatna.’ Onda sam mu rekao: ,A zašto ne bi udijelio sadaku za svoga umrlog oca?’ Odgovorio je: ,Ja ne posjedujem ništa od imetka.’ Ipak sam pokušao da ga podstaknem na sadaku, pa sam mu rekao: ,Udijeli kao sadaku bilo šta, nešto neznatno.’ Tada se mladić naljutio i onda je rukom tri puta zahvatio vode iz rijeke i izbacio je na obalu, rekavši: ,Eto, to je moja sadaka za moga oca, ja nemam ništa drugo.’ Drugu noć sam ponovo sanjao onog starca, ali je sada bio sretan i veseo. Upitao sam ga: ,Kakvo je sada tvoje stanje?’ Odgovorio je: ,Ono malo vode što je moj sin izbacio na obalu kao sadaku za mene, mnogo mi je koristilo i ta sadaka je odagnala moju tugu i brigu. Nadam se da će mu Allah dati berićet u njegovom imetku i da će ga imati u izobilju.’ Začudio sam se njegovom odgovoru, pa sam rekao: ,Ta tri pregršta vode ne znače ništa, nemaju nikakvu vrijednost, jer tvoj sin tom vodom nije napojio žednog, pa da tebi stignu sevabi od toga.’ Starac je tada rekao: ,Kada je on izbacio tri pregršta vode na obalu, u tom trenutku je na obali bila jedna riba koja je davala posljednje znake života, pa kada je on prosuo vodu po njoj, ona je oživjela i uspjela se vratiti u rijeku. Allah, dž.š., me je, zbog tog dobrog djela moga sina za mene, obilato nagradio i ja molim Allaha da mog sina opskrbi dobrom na dunjaluku i na Ahiretu.’ Nekoliko mjeseci nakon toga, saznao sam da je sin starca iz moga sna postao izuzetno bogat čovjek.''
Nafaka je određena
Hasan el-Basri, r.a., kaže: „Pročitao sam u Kur'anu na devedeset mjesta da je Allah odredio nafaku i garantovao je svojim stvorenjima, a samo na jednom mjestu sam pročitao – Šejtan vas plaši neimaštinjom“.
Sinov prsten
Omer ibn Abdul-Aziz, r.a., je jednom obaviješten da je jedan od njegovih sinova kupio prsten i ukrasio ga dragim kamenom koji je koštao hiljadu srebrenih dirhema. Napisao mu je i poslao pismo u kojem mu je rekao: ,,Obaviješten sam da si kupio dragi kamen za svoj prsten u vrijednosti od hiljadu srebrenih dirhema. Nego ti to odmah prodaj, i tim novcem nahrani hiljadu gladnih i siromašnih. Zatim kupi sebi željezni prsten i na njemu ureži: ‚Smilovao se Allah onome koji zna koliko uistinu vrijedim!‘''
Zekat u nas
U čovjekovom imetku postoji dio koji pripada sirotinji. I imetak i čovjek su Allahovi. Uzvišeni Allah pojedinim robovima dao je da imaju viška, dok je drugima dao da oskudijevaju. U oba slučaja objasnio im je kako treba da se vladaju. Zekat i dijeljenje su obaveza koju je dao onima koji imaju viška.
Zekat je najmanja mjera koju moraju podijeliti oni koji imaju viška i zbog toga je dijeljenje farz. Osim što čovjek mora dati zekat onima kojima je potrebno da se da, on treba stalno da pomaže i čini razna dobročinstva. To se zove infak, odnosno, dijeljenje. Polje infaka je šire od zekata i u njega se ubraja sve što dajemo porodici, rodbini, dinskoj braći, okolini i cjelokupnoj društvenoj zajednici. Infak je dio ahlaka vjernika. Njegova najmanja mjera je zekat.
Koristi davanja zekata
Zekatom i sadakom brišu se loša djela: ,,Sadaka gasi loše djelo kao što voda gasi vatru.“ (Buharija, Muslim)
Zekat se izdvaja
Zekat se daje na mnoge stvari. Što se tiče zlata izdvaja se zekat od 2,5% ukoliko ga bude više od 85 gr, u protivnom se ne izdvaja zekat. Na srebro se izdvaja zekat od 2,5% ukoliko ga bude više od 595 gr, u protivnom se ne izdvaja zekat. Za zlato i srebro se uvjetuje da spomenuta količina prekogodini. Ako ta količina ne bude stalna tokom godine, tj. bude manja ispod spomenute količine, tada se na zlato i srebro ne izdvaja zekat.
A što se tiče trgovačke robe, u to ulazi sve što je pripremljeno i određeno za trgovinu: stanovi, automobili, roba u trgovini i sl. Obaveza je na svu tu robu, nakon što se izvrši godišnji popis, trenutno stanje sve robe, izdvojiti 2,5%, svejedno da li tadašnja cijena robe bila veća ili manja od one po kojoj je robu nabavljena.
Dova
Molim Allaha, s.v.t.a., da budemo od onih koji dajemo sadaku i zekat, koji izvršavamo svoje obaveze, koji se natječemo u dobru i pripremamo se za Dan polaganja računa, kada će se gledati samo dobra djela! Amin!
Molim Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić

03.05.2019.

MIMBERA - POČETAK RAMAZANA


الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.
وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.
 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،
 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون
قال الله تعالى فى كتابه الكريم :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ 
 صدق الله العظيم
U ime Allaha, svjetova Gospodara!
Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam na poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, njegove vrle ashabe, i na sve one koji su živjeli i umrli sa istinom u svojim riječima i u svojim djelima.
A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 28. ša'ban 1440. ili 03. maj 2019. godine. Ovo je 34. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Ramazan i dova', a današnja je, ,Početak ramazana.'
Cijenjeni džemaate!
 Uzvišeni Allah kaže: ,,U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla..'' (El-Bekare, 185.)
Neki život predstavljaju kao neponovljivu priliku za igru, zabavu, provod, i za zadnju šansu. Nižu nam se ramazani u životnom nam đerdanu, bajramom sve teže prebacujemo svoje životne, đerdanske bobe. Po ko zna koji put, zapitajmo se šta je nama ramazan? Je li to mjesec pojačanog slušanja Božije riječi, upute, razgalice, lijepe međuljudske, mehlemske spanosne riječi ili je mjesec dana nespavanja, umora i gladovanja. Vjerujem da je naš spas u vraćanju svome Gospodaru preko različitih vrsta ibadeta, namaza, posta, učenja Kur'ana, dijeljenja sadake, zikra itd.
Sestre i braćo, vrijeme je da se pripremimo za iskren nijjet, da ćemo postiti cijeli ramazan i da ćemo, svake noći ramazana, klanjati teravih namaz u džematu. Jerbo, ,,Ko isposti mjesec ramazana, ko klanja noćni namaz u ramazanu, vjerujući u Allaha i nadajući se njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi.''
Vrijeme je da već sada očistimo srca od zlobe, zloba u srcu proizvodi mržnju i želju za osvetom, zloba je sestra zavidnosti, koja izjeda čovjekovu dušu i „uništava dobra djela, kao što vatra uništava drva“.
Poslanik, s.a.v.s, je rekao da će biti oprošteni prošli grijesi onome ko bude proveo ramazan u ibadetu nadajući se nagradi od Uzvišenog Allaha. Rekao je i da je osim farzova najvrijedniji namaz noćni namaz, te je savjetovao da se malo odspava poslije podne (kajlule) kako bi čovjek bio spremniji za noćni namaz.  
Vrijeme je da učinimo iskrenu tevbu (pokajanje) za sve grijehe, za one koje znamo i one koje ne znamo, da ramazan dočekamo čiste duše, čista srca i tijela. Da potražimo one kojima smo dužni i one koje smo uvrijedili i povrijedili. To je potrebno da nam post i cjelomjesečni trud i ibadet ne ode na njihov tas dobrih djela, a da nama od ramazana ostane samo gladovanje i žeđovanje.
Gledajmo i na ovaj ramazan kao da nam je posljednji, zbilja, ko je od nas siguran da će dočekati sljedeći ramazan ili da nas neka bolest ili nevolja neće omesti da postimo slijedeći ramazan. Gledajući tako na ramazan, srce će biti mekše, duša čištija, osjećaji istančaniji, um bistriji, a tijelo će hrliti dobrim djelima kao što pčela hrli cvijetu punom polena i nektara, bićemo pripremljeniji na ramazan.
Već danas obiđimo svoju najbližu rodbinu, prije svih roditelje a zatim amidže, dajdže i tetke, ili ih bar nazovimo telefonom, čestitajmo im nastupanje mjeseca ramazana. Održavanje rodbinskih veza jedno od najboljih djela kojim trebamo započeti mubarek ramazan.
Već danas se oslobodimo ružnih misli, obucimo odijelo optimizma i pozitive, napravimo u sebi i oko sebe pozitivno ramazansko ozračje. Neka se ramazan vidi u našim očima, na licu, u pokretima, u odnosu prema ljudima, u postupcima, u stavu. Ružne misli ne pristaju vjerniku a dahabetile postaču.
Kada su Poslanika s.a.v.s., upitali: ,,Koja je sadaka najbolja?” on je odgovorio: ,,Sadaka koja se da u ramazanu.” Zejd ibn Sabitu, r.a. o vrijednosti sadake u ovom mjesecu je rekao: ,,Zejde! Ako nemaš šta da daš učestvuj sa onima koji daju sadekatu'l fitr pa makar sa komadom kanapa.” (Taberani)
Poslanik s.a.v.s je upozoravao da ljudi treba da se zadovolje sa malo hrane a kada počnu jesti da ne pune želudac u potpunosti već jednu trećinu da ostave za zrak, drugu trećinu za vodu a treću trećinu da ostave za hranu. Prepun stomak umrtvljuje srce i donosi nemar i lijenost u ibadetima.
Riječ „mukabela“ mogli bismo definirati kao druženje u džamiji koje se organizira tako da jedan ili više dobrih učača, uče Kur’an, a prisutni mirno, pažljivo i dostojanstveno slušaju. Poslanik a.s. je imao običaj preslušavati ashabe u učenju Kur’ana. Kako vidimo, još od Poslanika, s.a.v.s., datira praksa mukabele.
Riječ iftar označava završetak jednog dana posta nakon zalaska sunca. Iftar je više od obične večere. To je prilika za otvorimo naša, cijele godine zatvorena kućna vrata, na muhabet na druženje i bolje upoznavanje. Iftar je prilika da, uživajući u Allahovim blagodatima, radosni što smo ispostili još jedan dan, tu svoju radost podijelimo sa svojim najbližima, prijateljima, komšijama i poznanicima. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je rekao da vrijeme dok iščekujemo iftar ima svoje vrijednost te ga treba provesti u zikru, istigfaru i dovi Uzvišenim Allahu. U jednom rivajetu se kaže: ,,Allah u iftarsko vrijeme oprašta Svojim robovima koji su zaslužili da uđu u vatru. To iftarsko vrjeme se ponavlja svako ramazansko veče.”
Allahov Poslanik, s.a.v.s, nije odbijao ničiji poziv na iftar, bio on bogat ili siromah a kada bi bilo više poziva odazivao se onom ko je pozvao prvi. Allahov Poslanik, s.a.v.s, nije iftario sam. On lično je služio svoje goste i pratio ih do vrata kada bi pošli. Vasil ibn Eska, stanovnik Suffe je rekao: ,,U mjesecu ramazanu, ashabi su nas pozivali na iftar grupu po grupu. Kako je ramazan odmicao jedne večeri niko nas nije pozvao na iftar. Sljedeći dan smo zapostili gladni a kada je došlo vrijeme iftaru opet se nije pojavio niko ko bi nas pozvao na iftar. Kada nas je glad iscrpila požalili smo se Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, Situacija u kojoj smo se našli je mnogo rastužila Allahovog Poslanika, s.a.v.s pa je upitao svoje supruge da li ima kod njih nešto za jelo. One su odgovorile da kod njih nema hrane i da i one nisu ništa jele. Allahov Poslanik s.a.v.s je podigao ruke i uputio dovu: ,,Allahu moj, molimo Te za tvoju dobrotu i Tvoju milost. Sve je u Tvojoj vlasti (Tvojoj ruci) i Ti si svemogući!'' Samo što je završio sa dovom pojavi se jedan čovjek sa pečenom ovcom i hljebom. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je to stavio pred nas i mi smo jeli dok se nismo zasitili. Onda je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: ,,Mi smo tražili od Allahove dobrote i milosti jer je On Svoju milost kod Sebe sačuvao za nas.” (Ebu Nuajm, Hiljetu'l Evlija, II, 22)
Teravih-namaz je, kao što je poznato, sunnet i klanja se u džematu uz jaciju namaz. Treba naglasiti da se teravija klanja istom brzinom i tempom kao bilo koji drugi namaz, ni brže ni sporije.
Najčešće se prije teravije drži ramazanski ders-vaz. To su kratke upute imama ili vaiza klanjačima o značaju ramazana u životu vjernika, jer je ramazan prilika za preokret u životu, glede namaza, dolaska u džemat, odgoju djece i međuljudskih odnosa.
Dova
Molim Te oprosti naše grijehe, molim Te da se izmirimo sa našom braćom i sestrama i da pred ramazan očistimo naša srca da u njima ne bude nimalo zlobe ni prema kome. Amin!
Molim Te, daj nam mudrosti da očuvamo poštovanje prema džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Volimo džamiju, radujmo se petku i džumi namazu. Ne zaboravljamo svoju islamsku zajednicu. Amin! 

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.
[جلوس]
بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين
الخطبة الثانية
الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.
اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.
اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.
ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون
 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir,Sahihul Buhari.

Nijaz Salkić


RODNA GRUDA
<< 05/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031


BOSNA U FILMU I SLICI

DOMAĆA LITERATURA
NE ZASTIDI SE
Nemoj se nikada zastidjeti svoje majke i njenih dimija! Ne stidi se bosanske sinije, ni bošče iz svoga djetinjstva, tevsije demirlije, bakrenog abdesnog ibrika, đuguma! Ne stidi se nanine sehare, niti svoje iz djetinjstva avlije, ni kuće čardaklije.
Ne stidi se naših tijesnih šefteli sokaka i osunčanih cvijetnih bosanskih čaršija. Ne stidi se i pamti babine tihe eglene i nanine šarene šamije; djedove žute hadžijske abanije. Ne stidi se ni amidžinog crvenog, u desno naherenog, fesa.
Nikada se ne zastidi avlijskog prošća i tarabe, žutog u avliji duda, drvenog ahara i kućnog mutvaka.
Ne zastidi se sestrine suze kada te je ispraćala u Hrvatsku, Sloveniju, Ameriku i Australiju.
To je, Allahov robe, tvoja dimenzija, tvoj ukras i biser, tvoje blago. To je ono što nam je ostalo od naših pradjedova, dobrih Bošnjana.
Ne zastidi se, Božiji robe, strinine rešedije, nutme, halebije, gurabije, ćetenije, kvrguše, kljukuše, dilje, sutlije, pelteta i zerdeta! To je, Bošnjo, tvoja koda, kojom te je Uzvišeni označio i odredio, zacrtao ti sudbinu da se rodiš u najljepšoj zemlji i đulistanu dunjalučkom, u Zemlji Bosni.
Ne zastidi se, Bošnjo, dajdžinih šalvara kada ih obuče i krene u svoju mahalsku džamiju. Te šalvare su dio tebe, a i ti si dio njih. Iz šalvara si i ti izašao. I nikad se ne nasmij kada ugledaš Bošnju da ih je obukao. Znaj dobro, šalvare jesu dio tebe i ti si dio njih, iz njih si izašao.
Ne zaboravi, Bošnjo, u dalekom svijetu, na cvijeće naše; zambak, sabljicu, hadžibeg, kalanfir (karanfil), majčinu dušicu, bosiljak, sekaik... Pokraj tog cvijeća si uvijek prolazio vraćajući se sa puta, dolazeći u svoju avliju iz džamije, škole, njive, dolazeći poslije igre sa djecom na livadi...
To cvijeće te je uvijek dočekivalo pored avlijske staze, ograđeno okrečenim kamenjem, a svojim mirisima ti je iskazivalo najljepšu dobrodošlicu.
Ne zaboravi, Allahov insanu, gdje god bio, šta god bio, ma koliko se trudio da nekome ugodiš i da se prilagodiš, uvijek ćeš biti ono što i jesi, Bošnjo i Musliman.
Ako je to tako, a jest sigurno, onda ne daj nipošto ono što si dobio u amanet od Dragog Allaha i naših dobrih djedova; dobrih, lijepih i ponosnih Bošnjana. Čuvaj svoju vjeru Islam, vatan Bosnu i naše lijepe običaje, drage, bosanske adete.
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

MOJ BABO
Moj babo... Kakva gordost i poštovanje izvire iz te dvije riječi. Babo, ta riječ mi miriše sabahskim ezanom kada smo zajedno, babo i ja, ruku pod ruku, išli u našu džamiju. Babo, to je sinonim za moje djetinjstvo. Babino izgaranje i težak posao, samo da bi nama komad hljeba brižno priskrbio.
Kada izgovorim riječ Babo, pred očima vidim izlizan očev kaput i zakrpljene pantole, pogrbljena leđa i bijeli somun koji pruža nama djeci vraćajući se iz čaršije. Babo, to je lice puno briga izbrazdano sa bezbroj bora, koje za nas uvijek nađe topao osmijeh i utjehu.
Moj babo je imao rješenja za sva životna pitanja i probleme. Uz njega me ničega nije bilo strah. Moj babo, kada ujutro kahne, ja znam da će mama opet napraviti doručak; da ćemo svi zajedno sjesti za sofru da se jagmimo za pogaču, čorbu, grah, pitu, pekmez iz tanjira i kiselo mlijeko u čaši.
Moj babo, kada progovori, ja znam da će nešto veliko reči o životu na ovom dunjaluku, o mojoj školi, o mom rahmetli djedu. Kada on govori, mi svi moramo da ga slušamo. Kamo sreće da sam više zapamtio babinih mudrosti, pa da ih sada kao biser sipam svojim jaranima i da se time dičim i ponosim.
Velim vam da je moj babo bio najveći i najmudriji čovjek u mom životu. Kada bi on krenuo sa mnom u njivu, dok sam bio mali, ja sam za njim morao sve trčati. Imao je, brate, veliki korak. Kada bih se trčeći umorio, babo bi me stavio na svoja ramena, tako da sam tada bio najveće dijete. U tom položaju sam osjetio da sam babi važan. I bio sam ponosan.
Moj babo je svakome pomagao; i prosjaku i bogatašu, i učenom i neznalici, i starijim i djeci i insanu i hajvanu. Samo, nije nikada znao pomoći sebi. Danas ga tek razumijem. Sada znam zašto je imao izlizan kaput i pantole, ispranu, vehdu košulju i iznosane kundure i opanke.
Moj babo je veliki čovjek. On je znao zašto to čini. Nije ga zbog toga bilo stid i nije zato bio žalostan. Moj babo je to radio za svoj evlad , za svoju dragu djecu, jer nije htio da postanu »dronje«. On je nama često govorio:
»Nemojte biti dronje.« Moj babo je ulagao u nas kao svaki dobri babo. Želio je da mu se djeca ne napate u životu. On nas je slao u škole i zato mu velika hvala.
Dragi moji ahbabi, ne zaboravljajte dobrotu naših baba, sjećajte ih se, i živih i mrtvih, jer nije šala imati babu koji je sve dao za tebe, da te izvede na selamet.
Upamet!

TETKE
Tetka je babina sestra ili sestra od majke. Tetka može odigrati veliku ulogu u našem djetinjstvu. Tetka može da čuva bratiće i sestriće, da ih voda za ručice, da im kupuje slatkiše i da im pere i kuha.
Tetka je bila u našim dječijim očima velika ličnost koja se često puta znala postaviti u našu odbranu i spasiti nas nekada od batina i od naših vlastitih roditelja.
Tetka je milostivna prema bratićima i sestrićima, bar je većina takvih tetaka, mada ima i drugačijih tetaka koje su poznate kao zloće.
Međutim, tetke su nas znale koristiti i u svoje "poslove", kada su bile cure i ašikovale mi smo im tada znali biti kuriri, pismonoše i čuvari.
Divno je imati tetku, osobito ako nam nije živa naša majka. Zato, kada dolazimo svojim kućama i vraćamo se povremeno u rodni kraj, među prvim koje ćemo posjetiti i sa hedijama darovati neka budu i naše tetke. A za ljubav prema njima bićemo inšaAllah nagrađeni.
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

TERAVIJE, SIJELA...
Ah, dragi moji, teravije su moja posebna radost i veselje. Mi omladinci bi sa posebnim veseljem iščekivali trenutak kada će naš mujezin zaučiti svečani salavat, i to ne običan, nego onaj teravijski. On je za nas, momke, značio još jedno veselje više. O djevojkama i djevojčurcima ne bih ni govorio. Teravija je za njih bila prilika da se što bolje obuku u ono najljepše što imaju, počevši od dimija i mahrama na glavi, do kundura i drugih ukrasa.
Bože dagi, što su one živjele za teraviju. One su željele da se dopadnu kojem našem momku, koji će doći te večeri iz našeg, jal' susjednog džemata. To nije važno. Uglavnom, teravija je bila prilika za cure da se pokažu i prikažu.
U toku dana, za vrijeme posta, tekle su pripreme i dogovori o tome gdje će se održati sijelo poslije teravije; u kojoj, odnosno u čijoj kući. Djevojke su pozivale sijeldžije u kuću, za koju se dogovore, da se te ramazanske večeri sijeli.
Veselje i čast je bilo da te pozove domaćin sijela te večeri. Znao se tačno ceremonijal sijela i glavne šaljivdžije koje će uveseljavati skup. Bilo je ašikluka tih večeri, zimskih i dugih. Ašikluka i šala je bilo napretek. Igralo se sudije i džandara, slušale se pjesme sa ploča i kaseta, šalilo se.
Bilo je to, uglavnom, islamsko sijelo gdje se znala granica dozvoljenog u druženju. Stariji domaćini iz te kuće su, uglavnom te večeri, odlazili na drugo sijelo; a omladina, njihova djeca, dobro su odigrala ulogu domaćina.
Na brčanskom i čelićkom području na sijelima se obavezno gostilo, pored uobičajene hrane, i onim po čemu je naš kraj poznat. To su bile suhe šljive, orasi, jabuke, suhe kruške (čitavice), kokice... A posebno specifično za zimska sijela je bilo pravljenje ćetenije.
Ćetenija je slatko spravljano od uagđenog šećera, jal' pekmeza. Poslije se dugo miješa sa pečenim brašnom, pa se dobije masa koja, ukusom podsjeća na karamele. Ćetenija se morala praviti u posebno hladnim noćima i po posebnom receptu. Ćetenija se morala nanijetiti na nečiju gustu i dugu bradu. U mom kraju se obično nanijetilo na bradu hodže Brođe iz Broda kod Brčkog, da bi ispala baš takva, kao njegova gusta i bijela brada.
Poslije uvodnog pripravljanja slijedilo je kajišanje i hlađenje ćetenije u tevsiji, koja se morala iznijeti vani na hladnoću i mjesečinu, u noći. Momci, koji nisu bili pozvani na sijelo; a znali su u kojoj je kući sijelo, iz osvete što nisu pozvani, često su znali da se potiho prikradu i ukradu tevsiju sa ćetenijom. Tako je bio uzalud sav trud djevojački.
Bojim se da su ta vremena prošlost u mom kraju, a u mom životu sigurno jesu. To jeste prošlost, jer današnja omladina više voli izaći u diskaće i prljave kafane; više vole to, nego sjesti i promuhabetiti na sijelu u domaćoj atmosferi i očuvati stare adete i običaje.
Zato mi se često puta otme uzdah: "Đe ste stare ramazanske noći?"
Đe je sevdah, đe su ašikluci?!
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

...........
ALKOHOL I DROGA.....
»Kada Allah htjedne da uništi jedno mjesto, dopusti da se pojavi blud i nemoral u njemu.« (Hadis)
Čini mi se da nikada nije bilo teže biti roditelj i starati se o svome evladu, kao danas, u ovome vaktu. Naša država Bosna je bila jedna od teritorijalnih jedinica, bivše nam domovine, a meni se čini da je izvukla najdeblji kraj, i da je trenutno u najtežoj situaciji. Bosna jeste država, ali kao da i nije, jer je sve u njoj nekako neodređeno i nedorečeno. Bosna ima granice, a kao da ih i nejma. Vlast ima, a ona kao da i ne postoji,, jer naša policija nejma pravo po svojoj volji, haman ni promet regulisati, a dahbetile, bez najave, kontrolisati vozače automobila. Svaku kontrolu mora prije vremena najaviti i objaviti preko medija.
Kad je riječ o našim "medijima", o njima bi se moglo nadugo i naširoko govoriti.
Bosna svoje medije ima, i nejma. Mediji su većinom pod nečijim patronatom, ili su do krajnjih granica komercijalizirani i privatizirani, i na taj način okrenuti sami sebi.
U tom i takvom svekolikom haosu po Bosni su nikli razni kafići, restorani, diskaći, a u njima, svoje mjesto pod suncem, našle su razne "zvijezde", "pjevači", i "izvođači" tzv. folk muzike. Svakodnevno i svakonoćno se po tim "restoranima" organizuju naki nastupi, neka takmičenja za izbor "misice, "mistera" i sličnih ujdurmi i petljanija.
A droga...
Droga se sadi i prodaje i u najzabačenijim selima.
A o prostituciji i podvodačima, da i ne govorim.
Vjera se suzbija i marginalizira svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Ono malo preostalih naših adeta koji su proistekli iz 500-godišnje naše pripadnosti islamu potiskuje se i označuje kao nešto zaostalo, dok se, u isto vrijeme, promiče slobodno i, do krajnjih granica, ogoljeno iživljavanje, uz grubo odbacivanje naše svijetle tradicije.
Ono malo trijeznih roditelja, koji žele svoju djecu sačuvati od alkohola, droge i svih oblika pokvarenosti, biva razapeto između želje da djecu odgoje u vjeri i nastojanja da svoj evlad-djecu iškoluju, uz bojazan da se kroz školu ne otuđe i iskvare.
Opće poznato je da svako selo ima po jednu kahvanu kojoj su njihove gazde dale zvučna imena uz obavezan predznak "restoran".
U tim "restoranima" naša djeca često ostaju do ranih jutarnjih sati. A pivo, vino, i ostali haram, piju haman svi, uključujući i naše domaćice, žene. To je bilo nezamislivo u Bosni prije agresije.
Oni, koji bi morali o tim negativnim pojavama govoriti i biti najglasniji, "mudro" šute jer svako se boji za svoju kožu i svoje korito, a alkohol se prodaje i u brojnim "trgovinama" i "prodavnicama" i to na svakom ćosku i uglu, kako kome paše da izgovori.
Ako čovjek hoće biti patriota i neće kupovati uvozna piva, vino i rakiju, tu uvijek postoji alternativna zamjena za slične domaće proizvode.
"Kupuj domaće", i propadaj na domaći način, a na svoj račun.
Ma koga je briga za našu djecu i omladinu.
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

SOFRE.....
Sofra je bošča ili čarsaf koji se prostire na pod, ćilim ili tepih u sobi i sa te sofre se jede, objeduje, ruča ili iftari... Sofra se može prostrijeti na zemlju, može se servirati na siniji, ili na stolovima. Prava sofra se uvijek sterala, a jelo se sjedeći na koljenima, ili bar jednim podavijenim koljenom.
Sofre mogu biti domaće, kućne, porodične, bogataške sofre, sirotinjske sofre, iftarske sofre, sofre uglednika i dostojanstvenika, sofre ahbaba i prijatelja, mevludske, svadbene, poslovne, pilavske, pohođanske,a mogu biti i dječije.
Na sve sofre se posebno zove, osim na porodičnu sofru. Tamo su nas majka i babo jednom pozvali, onda kada smo progovorili. Pokazali su nam gdje je sofra. I od tada mi znamo, a da se ne zovemo, gdje nam je mjesto za sofrom.
Na sve druge sofre, osim majčine i babine sofre, moraš dobiti poziv i znati gdje ti je mjesto.
Kod nas Bošnjaka i muslimana, odavno već postoje sofre i zna se redoslijed kod sjedanja i pristajanja za sofru. Tako imamo sofru političara, za koju prije izbora ima mjesta za svakoga, a poslije samo za odabrane.
Imamo još sofru pisaca i književnika, sofru glumaca i umjetnika, sofru biznismena i privatnika, sofru uleme i sofru islamske zajednice.
Neke sofradžije imaju bujruma u sve sofre, neki ne bi došli u svaku sofru i kada bi ih pozvali, a nekima nije dozvoljeno da miješaju sofre.
Obično su sve te sofre jedan zatvoreni krug za sitnu raju, mada i među tim velikim soframa ima još sofri koje se steru posebno, i to su vjerovatno nove sofre i sofrice, samo ih treba dobro proučiti i ako ti, ne daj Bože, ustreba, da ne moraš odmah tražiti mjesta i gurati se za velikom sofrom.
Sofre su naša Bošnjačka i muslimanska realnost i pred tim soframa ne treba zatvarati oči.
Eto naprimjer, da bi došao do nekog našeg bošnjačkog političkog ili vjerskog vođe, treba ti bezbroj sofrica proći, ako budeš imao sreće. A obavezno ti se na kraju ispriječe kuhari, mali ili veliki, i konačno te zaustavi glavni starješina u jemek sobi, koji je, ko biva šef te jemek-odaje u kojoj se stere sofra i koji kaže: »Ne može dalje...«
E, kad se sjetim Sire, historije Poslanikova života, i Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i kazivanja, da je do Poslanika mogao svako doći, i siromah, i prosjak, i bogat, i car; a da Poslanik nije pravio razliku, zaboli me namah želudac.
Za Poslanikovu sofru si mogao doći, a da se ne najavljuješ. Mogao si biti saslušan, nasavjetovan i veseo otići kući, istog dana. Kod Omera r.a., nije bilo šefa kabineta, šefa protokola, tajnika, sekretara, kod Omera r.a., si isti dan mogao biti lijepo dočekan i primljen.
Sofra je lijepa naša, bošnjačka i muslimanska, tradicija; samo smo od te sofre napravili pregrade, tarabe, pa nam današnja sofra dođe više kao smetnja druženju i obilascima.
A nekad je sofra bila za druženje i širenje ljubavi među ljudima, rodbinom, a o imanu i islamu, da i ne govorimo.
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

MUSAFIRHANA


postovani zemljaci sirom svijeta, dragi blogerasi i blogerasice, jako bi mi bilo drago da ostavite koji komentar u moju knjigu gostiju. hvala!

pođahkad čatišem

Dzemat Slovenj Gradec
Sarajevo-x.com
Bosnjaci.net
NUR o islamu i životu
Bosanski jezik
Kozarački kuhar
Vražićani
Neretva
Abdullahova Avlija
Salahudinov blog
Medzlis islamske zajednice Foca
Medzlis islamske zajednice Cajnice
Portal Bosanski Novi-Urije
Tatarija-Vrazici
Vrazicke Novine-Vrazici News

BOSNA KROZ VIDEO SLIKU

BOSNA JE DZENNET NA DUNJALUKU
LJUŠTILJE
Evo mene opet. Probudim se jutros i naumpade mi moje selo. Nije ovo sadašnje selo, puno kafića i "restorana", nego jedno selo iz mog djetinjstva, selo iz moga sna. Jer moje djetinjstvo je i bilo samo jedan kratki san, a u tom snu mi prolijeću slike, i to sve u boji, koje me do srca diraju. Ja bih da one duže ostanu, da ih polahko listam, isčitavam, slažem, sortiram i o njima razmišljam, ali one kao da hoće pobjeći, ne stignem ih čestito ni pogledati.
Zato i sjedoh, dragi moji, da uhvatim te moje slike koje mi još dolaze. Hoću da ih uokvirim i smjestim u neki prostor, u neku kutiju, hoću da ih zapišem, da mi ne pobjegnu.
Helem nejse. Sjetim se ljuštilja i svega što je vezano za žito, njivu i sijela. A to mi je, još uvijek, nekako slatko i tijesno priraslo za srce. Naši dobri seljani su sijali kukuruz, okopavali ga i brali sa oljuštinom, onom što se savija oko klipa kukuruza, što ga zagrli. Cilj je bio da se branje kukuruza što prije obavi i da se kukuruz dopremi kući. Kukuruz se prvo brao u sepete, pletene od ljeskovog cijepanog drveta. Iz sepeta bi se istresao u košiće koji su bili ugrađeni na volovska kola. Kada bi se košić napunio, a u njega bi moglo stati odprilike devet-deset sepeta kukuruza, onda bi se to vozilo kući.
Poslije bi se obrano žito(kukuruz) istresao na avliju, ako je bilo lijepo vrijeme, a ako nije, onda bi se žito istresalo u predsoblje kuće. Rod kukuruza bi se mjerio u sepetima. Tako su seljani u razgovoru pričali da im je ove godine dobro rodilo žito, imao sam deset sepeta, drugi bi imao dvanaest, treći petnaest, i tako redom.
Kada bi se žito dovuklo iz njive, zakazalo bi se sijelo koje su zvali ljuštilje, jer se te večeri ljuštilo žito, skidala se oljuština sa klipa kukuruza. Najbolje je za domaćina da je imao odraslu djecu, sina, jal' kćerku, a najbolje je da su momak ili cura. Oni bi sazvali sijelo momaka i cura u kojem bi moglo biti i odraslih parova i pojedinaca. Domaćin kuće, ili omladina iz te kuće, pobrinuli bi se za hranu uz perušanje, odnosno uz ljuštilje.
Svaki momak i cura su bili počašćeni pozivom na to sijelo, koje je bilo ustvari radno, jer se radilo do dugo u noć. Znalo se ko će biti glavni šaljivdžija, znači, znalo se ko će uveseljavati sijeldžije, znalo se ko će nositi sepete na tavan, u žitni košić ili u hambar. To su radili vrijedni i jaki momci. Znalo se isto tako ko će lijepo zapjevati od večernjih gostiju na ljuštiljama. Domaćin se pobrinuo ponekad, pa je na kraju ljuštilja zasvirala i harmonika, tambura ili frula. To je bila posebna draž ljuštilja.
Međutim, to nije bilo ništa naspram skrivenog ašikovanja na tim sijelima, zvanim ljuštilje. Sjedilo bi se oko kamare žita (kukuruza). Na jednoj strani su sjedili momci, a sa druge strane djevojke i pokoja mati prisutnih cura. Stari djedo ili nana bi bi bili zaduženi oko furune, ako je bilo hladno, da lože vatru, ili da spremaju kakve đakonije i poslastice. Obično su pečeni krompiri ili ćurta, bundeva (bijela masirača).
Koliko su te duge večeri skrile tajnih i obećavajućih pogleda momaka i cura; koliko je samo uzdaha škripa sepeta prekrila, to se nikada neće saznati. Posebno je bilo veselje i ushićenje za momka kome je djevojka ponudila da odlomi vršak kukuruza. To je bila i najava da ga je cura begenisala. Eh, što se momak ponosio i "rakolio" poslije toga.
Na tom sijelu se saznalo ko u selu s kijem ašikuje; ko će se udati, a ko oženiti. Sve novosti u tom džematu su pretresene te noći. Koliko se puta izlazilo u vedru jesensku noć; koliko je samo majki kroz pendžer pazilo kako joj se kćerka ponaša pred kućom te noći. Kada bi se stariji malo povukli u sobe da klanjaju, ili se odmore od posla, omladina bi to iskoristila za razne vragolije. Guralo se, namigivalo, premještalo za kamarom kukuruza, a završavalo bi se gađanjem klipovima kukuruza, koji su nekada znali napraviti i čvorugu na glavi.
Mi mlađi smo to samo pratili i registrovali, a nismo se smjeli plaho miješati.
Od umora i dugog sijela, često sam, u onoj toploj oljuštini, i zaspao. Kada bi se probudio, sijelo je još trajalo, samo bi se broj ljuštilja nešto smanjio. Brzo sam se hvatao za uši, jer su nam naši stari govorili da se čuvamo uholoža(uloža), jer kao, mogle bi nam se zavući u uši i onda nam "ući u mozak", »gluho bilo«, kuku nama.
Stariji su, nas djecu, tjerali da idemo kući i tamo spavamo, jer nam valja sutra u školu. Ma, ko bi nas otjerao i ko bi propustio ljuštilje? Ni za živu glavu. Rekli bismo da nam se ne spava i još bismo više usjali onim svojim okicama, da nam šta ne bi promaklo.
Šta ćete, bila su to lijepa vremena. Šteta što je sve to iza nas.
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

BOSNOLJUBLJE
Bosna, jedna država, imade na brdovitom Balkanu. Bosnu čine, pored rijeka i planina, jezera i dolina, i ljudi, njeni državljani, da li u Bosni živeći, ili po svijetu raštrkani, svi su oni bosanski narod. Bosna se treba voljeti, jer nam je država Bosna druga mati. O Bosni su spjevane pjesme, i to one pjesničke, sa književnom podlogom i one narodne i novokomponovane.
Bosnu i ne moraš voljeti, ali za njom sigurno čezneš i vehneš. I u nju, svoju Bosnu, htio-ne htio, moraš kad-tad doći, da li u autu svom, ili u sanduku mrtvačkom.
Danas je Bosna nešto drugo, nego što je bila prije 1000 godina. Drugačija je od one prije 500 godina, a posve se izmjenila poslije agresije od 1992. do 1995. godine
U Bosni žive naši roditelji, naša braća i sestre, amidže i amidžinice, dajdže i dajdžinice, tetke i bliža i dalja rodbina. U našoj Bosni žive i djeca naša, da li sa oba roditelja, sa jednim, ili bez ijednog roditelja.
U Bosni našoj žive i ljudi, koji nisu posla, pravog zaposlenja, doživjeli i vidjeli više od deset godina. U Bosni je dosta sirotinje, nevoljnika, prosjaka, beskućnika, bolesnika, jetima i starih i bespomoćnih ljudi.
U našoj domovini ima puno omladine koja bi rado završila srednju školu, upisala fakultet, ali ne može. Nejma para, nejma novca... Svi su oni dio naše Bosne. Zato, drage Bošnje i Bošnjakinje, vi koji ste rasuti po bijelom svijetu, kada primite svoje plate, ostavite mjesečno bar jednu marku, dolar, franak, funtu, euro, za našu bosansku mladost, stare i iznemogle, sirotinju našu u Bosni, a taj sakupljeni novac ponesite u Bosnu. Tamo nekog svog rođaka obradujte, obrišite neku suzu sa lica mladog insana bosanskog, kupite mu nešto, jer smo svi dužni to učiniti.
I nemojte se pravdati da je tamo gdje živite sve skupo i da i tamo ne pada novac sa neba. Može se uštedjeti od igranke, koncerata Halidovih, Dininih, Cecinih, Draganinih i inih...
Može se uštedjeti od bespotrebnih telefonskih razgovora, šminke i modiranja i izlazaka u restorane.
Bosna traži one, što je vole. Naš narod čeka na našu omladinu iz dijaspore i očekuje naše bosnoljublje.
Pomozimo Bosnu i narod u Bosni!
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

BABIN ZIMSKI KAPUT I BAJRAM
Eh, nekadašnji Bajrami su bili življi, veseliji, tanahniji, ponosniji, bogatiji, treperavi, sevdisavi, mirišljavi, slatki i zanosni u isčekivanju bajramskog jutra.
Upravo sada, dok kahvenišem sa svojom hanumom i djecom, sjetih se atmosfere i ambijenta u kojem sam odrastao, čekao i dočekivao sve svoje Bajrame. Bajram je dolazio tiho u moju mahalu i naš džemat. Prvo je započinjao ramazan, pa se nestrpljivo isčekivale teravije u našoj džamiji, pa jagma nas, mahalske djece, da zauzmemo bolje mjesto u saffu na mahfilu džamije naše.
Nisam nikad ni pomišljao da uđem u donji dio džamije, jer sam znao da je to mjesto rezervisano za starije i ozbiljne ljude.
Poslije smo čekali prvi mevlud u džamiji za 17. dan ramazana. Mevlud je učila mektebska omladina, a ja sam im bio zavidan što nisam u njihovoj grupi, da nastupim pred džematom te večeri.
Poslije Lejletul kadra znalo se da je Bajram blizu, a najviše me je radovalo to što ću dobiti poklone, pare ili kakav odjevni predmet za taj praznik.
Na bajaramsko jutro smo se svi okupali u našem hamandžiku. Prvo djeca i mlađi, a onda stariji, i to sve po redu i tabijatu. Mama nam je za Bajram oprala odjeću i lijepo složila, da se sama odjeća ispegla ispod neke haljinke ili težih predmeta. Rahmetli nana je iz sehare vadila toga jutra nekakav poseban miris koji je čuvala i sve nas namirisala. Neki od braće i sestara su tog jutra morali u školu, a neki su propustili nastavu i išli na Bajram-namaz.
Nakon klanjanja Bajram-namaza, letio sam kući i čekao da se babo vrati sa djedovog mezara, pored kojeg je malo posjedio, učeći mu Ja'sin i fatihu.
Kad bi babo ušao u kuću, svi bismo mu poljubili ruku i čestitali mu Bajram. To bismo uradili i majci i nani. A mi djeca, stisnuli bismo jedni drugima ruke uz bajramsko čestitanje. Bili smo sretni i zbog poklona.
Babo nam je uvijek davao nešto siće u novcu, mati neki keks i bombone, a nana rahatluk.
Poslije bajramskog ručka, koji je bio bogat hranom, mati nam je obično davala safun da odnesemo strini Beginici. Mi odemo, poljubimo strinu u ruku, čestitamo joj Bajram i predamo safun, hediju. Baš je strina Beginica, većini moje braće i sestara, bila baba i vezala nam pupak kada smo se rodili.
Na prvi dan Bajrama su krenule bajramske zvanice, pozivi u komšiluku, užoj i daljoj rodbini.
Na Bajram se pozivalo i staro i mlado. Jelo se i pilo sve najbolje što se imalo u kući na tim ručkovima i večerama bajramskim.
Meni, kao djetetu, je samo jedno smetalo u tim svečanim bajramskim trenucima.
Bilo me je stid babinog zimskog kaputa, koji nije bio očuvan i nov, kao u nekih naših rođaka i komšija. Znao sam ja da babo nekada zaradi para prodajom nekog sijena, žitarica ili voća i povrća, ali mi je bilo krivo što nikako neće malo bolje da se obuče, da potroši koji dinar na sebe.
Danas, dok sjedimi i kahvenišem, misli mi odlutaše do mog babe, a pred oči mi izađe njegov kaput i skromna odjeća. Suze same krenuše.
Mogao je otac kupiti i sebi kaput, ali je čuvao nama.
Grdna rano, moj babo je mogao kupiti bolju odjeću, i sebi i materi našoj rahmetli, ali nije htio da nas djecu zakine u nečemu što smo mi morali imati dok smo rasli i jedrali, bujali i išli iz razreda u razred, učeći i praveći kroz školu svoje prve korake u život.
Neka je rahmet svim našim dobrim babama, majkama, djedovima, didovima, nanama, braći, sestrama, amidžama, dajdžama, strinama i svima onima koji su nas odgajali, hranili, sjetovali, a koji ovog bajramskog jutra leže negdje, ili na nekom od naših mezarja širom dunjaluka.
Upamet!
Nijaz SALKIĆ

MOJI FAVORITI
GORNJA PUHARSKA
MINUSPLUS
Filter
burek
ancarstvoprirode
U urbanoj sahari života
Story of my life
Bloger gloger
Življenje
Bosnjacki front
GRADAČAC I NJEGOVE ZNAMENITOSTI KROZ HISTORIJU
Hikaje- mudrosti
Bosnian nasheeds
Dnevnik izgubljene buducnosti.
Pero moje duše
"SEHER" Vrazici
Dnevnik glavobolja
BUJRUM KOD AMIRA NA VELAGICE
hodačcestama
Princesswithoutroyallife
NEOBUX: Ne radite za novac neka novac radi za Vas!
Duradbegov Dolac
Moj centar svijeta
KALEIDOSKOP
VRAZICI ba Online
osobe sa invaliditetom
vakat
I carry your heart with me,I carry it in my heart!
Mejja-Su
LJubav u ime Allaha!
Crveni križ Općine Zenica
U.B.Bosnae Zelene beretke Vogosca
JEDI AJVAR I ČITAJ NAŠE PESME
Slike pogrešnih trenutaka.
Moj je zivot igra bez granica-TOSE 4EVER
SVJEZE VIJESTI IZ BIH
Ograničena vremenom
__malo drugačija mama!__
Nekada u BiH
☁Violet Hill☁
ALONE IN THIS WORLD !
Govor srca
Dirty cactus
IZRADA MATURSKIH RADOVA
Boston Celtics and NBA Where Amazing Happens
LJUBLJANSKA RAJA
Zanimljivosti iz znanja
Prošlost u sadašnjosti.. ♥
CroHerzegovina Gaming Community
Ti si moj najljepsi san
više...

BROJAČ POSJETA
1689047

Powered by Blogger.ba

site statistics